Dalak büyümesi neden kaynaklanıyor?

Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.

Dalak büyümesi nelere yol açar?

Bir kaynağa göre dalak büyümesi nedenleri, Mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar, Frengi veya kalbin iç zarının enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar (endokardit), Sıtma gibi parazit enfeksiyonları, Siroz ve karaciğeri etkileyen diğer hastalıklar, Çeşitli hemolitik anemi tipleri (kırmızı kan hücrelerinin erken …

Dalak büyümesinin tedavisi var mı?

Dalak Büyümesi Tedavisi Dalak büyümesi çok ilerlediyse ve hayati önem taşımaya başladıysa ameliyatla alınması gerekebilmektedir. Özellikle; talasemi, lösemi, Gaucher hastalığı ile kan damarlarında pıhtılaşma varsa ameliyata gerek duyulmaktadır.

Dalak büyümesi kansere yol açar mı?

Dalak büyümesi kansere yol açar mı? Dalaktaki aşırı büyüme dalak kanserine neden olabilir. Hayati tehlike içeren bir kanser türü olan dalak kanseri kronik kansızlığa, aşırı bitkinliğe, sindirim sorunlarına, vücutta kanamaya ve beslenme sorunlarına yol açar.

Dalak büyümesi nasıl düzelir?

Dalak çıkarma ameliyatı: Dalak büyümesi ciddi komplikasyonlara neden olursa veya nedeni tanımlanamıyor ya da tedavi edilemiyorsa, dalağın cerrahi olarak çıkarılması (splenektomi) bir seçenek olabilir. Kronik veya kritik durumlarda, cerrahi müdahale iyileşme için en iyi umudu sunabilir.

Dalak büyümesi nasıl engellenir?

Dalak büyümesini iyileştiren başlıca meyveler ise yaban mersini, çilek, elma, kiraz ve portakaldır. Beslenme rutininizde bu meyve ve sebzelere daha fazla yer vererek dalağın fonksiyonlarını etkin bir şekilde gerçekleştirmesine destek olabilirsiniz.

Dalak hastalıkları nelerdir?

Ancak dalak büyümesine sebep olan diğer bazı hastalıklar da şu şekilde sıralanabilir:

  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Siroz,
  • Hemolitik kansızlık (anemi),
  • Lösemi,
  • Lenfoma,
  • Romatoid artrit,
  • Gaucher hastalığı,
  • Amiloidoz hastalığı,